Párkapcsolat kirakás

A párkapcsolat az a terület, ahol sajnos sokszor eltévedhetünk az érzelmeink labirintusában. Nehéz egy érzelmileg túlfűtött állapotban tisztán látni, éppen ezért a döntés sem lehet ilyenkor megfelelő.

Erre azonban remek megoldást nyújt a Symbolonkártya, mivel ennek segítségével tiszta képet kaphatsz a kapcsolatról. Ezen túlmenően segíthet még abban is, hogy meglásd mi a probléma gyökere és mi az, ami segíthet a megoldásban.

A következőben szeretnék bemutatni egy egyszerű kirakást, amely segíthet tisztázni, hogyan is vagy a párkapcsolatodban, és mi segíthet a továbblépésben.

A „Párkapcsolat képe” kirakás

  1. lap: Kérdező hozzáállása

  2. lap: Partner hozzáállása

  3. lap: Megoldás

Érdemes több szempontból is megvizsgálnod a kijött kártyákat:

  • Elemezd ki a lapot, és nézd meg hogyan érezheti magát az adott fél, ha a szereplő bőrébe bújik.
  • Vizsgáld meg, hogyan tud ebben a helyzetben szeretet adni és elfogadni. Bármelyik okozhat problémát a kapcsolatban, ezért nem szabad egyiket sem kihagyni.
  • Milyen a kommunikációja a két embernek a lapok alapján?
  • Milyen hatással van egyik szereplő a másikra, amikor ebben a szerepben van?
  • Elemezd ki a megoldás lapját feladatként a kérdező számára

Nézzünk azért egy példát is erre a kirakásra ennek az elemzésnek a segítségével.

PÉLDA

A pár fiú tagja számára készült az elemzés, aki úgy már a szakításon gondolkodott.

1. A kérdező hozzáállása: Inkvizíció

Ez azt jelenti, hogy a fiú ebben a helyzetben kritizáltnak érzi magát és erős bűntudata van. Talán hibázott, de lehet az is, hogy csak a partnere talál állandóan hibát őbenne.
Szeretetet sajnos nem nagyon tud ebben a helyzetben adni, elfogadni viszont nagyon tudna, ha megkapná. A kommunikációja az áldozat szerepből indul, tehát általában a sajnáltatás, és a visszahúzódás kapja benne a legnagyobb szerepet.
A másikra való hatása elég negatív, mivel sóvárog partnerétől az elfogadására, ezt a másik akár terhesnek is érezheti már.

2. Partner: Zuhanás

Ő azt érzi, hogy minden kicsúszik a kezéből, semmit nem tud irányítani. Próbálkozik persze vele, de mindig a tehetetlenség győz. Képtelen szeretetet adni ebben a helyzetben, és mivel a másik irányításával van elfoglalva, így elfogadni sem nagyon tud. Kommunikációja kritikus, lenéző, de mindig irányítani szeretne általa. Hatása a partnerre elég negatív, mivel erőből és nem szeretetből próbál hozzá kapcsolódni.

3. Szabadulás

Megoldásként a legegyszerűbb lenne a szakítás, hiszen itt a szereplő elhagyja az eddig biztonságot adó környezetet. Azonban, ha szeretet van két ember között, akkor új alapokra helyezve még menthető lehet a kapcsolat. Ilyenkor el kell hagyni a régi érzelem kezelést, és újakat kell keresni helyette. Ennek persze meg kell nyilvánulnia a kommunikációjukban is. A férfinak meg kell vizsgálnia, mi az, ami valóban jogos bűntudat, és mi váltja ki partnerében az ellene irányuló kritikát. Ezután pedig, ha vádak nélkül ki tudja mondani az érzéseit, akkor elindulhat a gyógyulás.
A hölgynek el kell fogadnia, hogy a párkapcsolat nem a másik irányításáról szól, hanem a szeretet megosztásáról. Egy pici együttérzést mutatva, és persze őszinte beszélgetéssel, szintén segíthet a helyzet javításán.
Ha ez nem hoz megoldást, akkor viszont a kapcsolat nem fog tudni tovább működni és eljön a válás szükségessége.