Miért nem működnek a párkapcsolataim?

A múlt, akár akarod, akár nem, mindenképpen hatással van rád. Ez bizony a párkapcsolatban is így van, mivel a régi tapasztalataid miatt is születnek elvárások az új kapcsolatodban is. Ha tehát volt olyan rossz tapasztalatod, amit még fel sem dolgoztál, akkor nehéz egy új és jól működő kapcsolatot kialakítani.
Honnan tudhatod meg, hogy tényleg feldolgoztad már a múltat?
Ehhez remek segítséget kínál a symbolonkártya. Megmutatom a titkot, hogyan tudod saját magadnak is megvizsgálni, hogy milyen mintákat cipelsz még a múltból. Persze azt is megmutatja, hogy ezek milyen hatással vannak a jelen vagy akár a jövőbeli kapcsolataidra.

Egy kérdéssel fogjuk kezdeni, amelyhez természetesen a Symbolonkártyát használjuk. A kérdés a következő:

-   Mit tanultál az eddigi kapcsolataidból?

Húzz erre a kérdésre egy lapot, és nézd meg, hogy milyen minta az, amelyik még élénken dolgozik benned és milyen következményekkel jár ez egy új kapcsolatban.

Nézzük erre néhány példát:

1. példa - Megtörtség

Ha a Megtörtség lapja jött ki eddigi mintának, akkor ez tömören azt jelentheti, hogy az eddigi kapcsolataidban nem tudtál szárnyalni, mindig lelassított a partnered. Nem voltál kiteljesedett, mert túlzottan alárendelted magad a kapcsolatnak.
Milyen következménye lehet ennek?
Nyilván egy ilyen mintával a hátad mögött, lehet benned félelem attól, hogy a másik megköt téged, és nem fogad el úgy, ahogy vagy. Emiatt nehezebb lehet  hosszútávú kapcsolatot kiépíteni, mert idővel előtörhet belőled a megfelelés, ami szintén erősen lassító tényező.

2. példa - Főnix

Ez a lap arról üzen neked, hogy a múlt már mögötted van. A kérdés az, hogy fel tudtad-e dolgozni a nagy veszteségeket. A lap jelentése pozitív, és arról szól, hogy mindig nehézségekkel kerültél szembe, amelyeket hosszas küzdelmek árán oldottál fel. Utalhat váratlan szakításokra is.
Azt, hogy ezeken a csalódásokon mennyire sikerült felül emelkedni, érdemes újra áttekintened. Lehet, hogy még az emelkedés folyamatában vagy, és így jelenleg azért nincs még kapcsolatod, mert a múlt romjainak ki kell tisztulnia belőled. Ha már túljutottál rajta, akkor a felszabadultság, biztosan hozott már számodra új partnert.
Milyen hatással lehet ez a jövődre?
Gondolhatod azt, hogy neked a kapcsolataidban mindig küzdened kell, mert semmit nem adnak könnyen. Emiatt keményebb lehetsz és így az érzelmek is nehezebben tudnak áramolni.

3. példa - Anyag és szellem

Ez a lap alapvetően egy pozitív lap, de ha éppen partner nélkül vagy érdemes a negatív oldalát is picit megvizsgálni.
Negatív oldala a birtoklásról szól illetve arról, hogy a pénz rendszeresen megjelenik a kapcsolati problémáid között. Lehet ez különböző módokon is, mégis valahogy nem sikerül a kapcsolatot hagyományos érzelmi támogatásként megélni. Talán te tartod el a másik embert vagy az próbál anyagilag függőségben tartani. Esetleg lehet olyan minta is, amikor állandó terapeuta kell a kapcsolat működéséhez.
Ennek a mintának a következményeként félelmed lehet attól, hogy a másik kihasznál, és nem érzed magad biztonságban egy partner mellett. Lehet, hogy túlzottan törekedsz az anyagi függetlenségre, hogy elkerülj egy esetleges kiszolgáltatottságot újra.